Jaskakärpänen (28.3.2017 12:01:10) -- Ruoka

Perniön Liha


--
Perniön Liha Oy on vuonna 1930 perustettu elintarvikealan perheyritys, jonka tuotteita ovat makkaratuotteet. Helsingin Makkaratehdas on Perniön Liha Oy:n tuotemerkki. Yritys toimii Salossa ja Helsingissä. Se palkittiin Taloussanomien Suomen Paras Makkaratehdas -vertailussa hopeasijalla[
http://www.taloussanomat.fi/harrastukset/2012/02/18/mika-on-suomen-paras-makkaratehdas/201223339/139

--

Syyttäjä: Perniön Liha myi ulkomaista lihaa kotimaisena
Paikalliset Turun Sanomat 11:42

Salolaisen Perniön Lihan tuotteet eivät ole olleetkaan niin kotimaisia kuin yritys väittää. Yrityksen toimitusjohtajalle Rami Himannolle luettiin tiistaina syytteet Varsinais-Suomen käräjäoikeudessä markkinointirikoksesta ja terveysrikoksesta.

Syytteen mukaan Perniön Liha toi maahan tammikuun ja maaliskuun lopun välisenä aikana vuonna 2015 noin 47 000 kiloa ulkomaista sianlihaa, jotka se käytti tuotantoonsa. Samaan aikaan yritys vakuutti muun muassa internetsivuillaan, että kaikki sen käyttämä liha on kotimaista ja yrityksen tuotepakkauksissa oli Joutsenlippu-merkki.

Ulkomaisen lihan käyttäminen oli tullut ilmi Salon elintarvikehuollon tarkastuksessa. Tarkastajalle oli ensin vakuutettu lihan olevan kotimaista.

Toisen syytteen Himanto sai terveysrikoksesta. Syytteen mukaan Himanto oli Perniön Lihan toimitusjohtajana elintarvikelain vastaisesti valmistanut ja käsitellyt yrityksen valmistamia elintarvikkeita siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen hengelle tai terveydelle.

Kyse on muun muassa yrityksen tehtaan myymälässä myynnissä olleiden ja myymättä jääneiden tuotteiden käyttämisestä uusien tuotteiden raaka-aineina. Terveystarkastajan jo vuonna 2010 suorittamassa tarkastuksessa Perniön Lihaa oli huomautettu epäonnistuneiden tuotteiden uudelleen käyttämisestä valmistuksessa ja sen ohjeistamisesta omavalvontasuunnitelmassa esimerkiksi allergisoivien ainesosien kannalta.

Terveystarkastajan huhtikuussa 2015 suorittamassa tarkastuksessa todettiin Perniön Lihan tuotantotiloissa myymälästä tulleita tuotteita, joista osa ei edes ollut Perniön Lihan valmistamia. Tuotteet sisälsivät eri lihalajeja, lisäaineita ja mausteita sekä allergisoivia ainesosia.

Syyttäjä vaatii Himannolle ehdollista vankeusrangaistusta ja Perniön Lihalle 30 000 euron suuruista yhteisösakkoa. Yrityksen pitäisi kihlakunnansyyttäjä Ville Urpomäen mukaan menettää lisäksi valtiolle taloudellisena hyötynä 39 965,38 euroa.

Himanto myönsi omassa vastineessaan teon kuvaukset osin oikeiksi. Ulkomaista lihaa on hänen mukaansa kuitenkin käytetty pääasiassa alihankintana muille lihataloille tehtyihin tuotteisiin ja myyty tukkuostajille. Noin 30 prosenttia halvempaa lihaa on kuitenkin käytetty myös kotimaisiksi väitetyissä kuluttajatuotteissa, mutta huomattavasti vähäisemmin määrin. Taloudellista hyötyä on tullut korkeintaan 4 500 euroa.

Valmiiden tuotteiden käyttämisessä uusien tuotteiden raaka-aineina Himanto piti korkeintaan terveysrikkomuksena. Hänen mukaansa Perniön Liha on viime vuonna ottanut käyttöön uuden sertifikaatin mukaiset toimintatavat, eikä uudelleenkäyttäminen enää ole mahdollista.

Oikeutta käydään Salossa osin suljetuin ovin Himannon vaatimuksesta. Hänen mukaansa kilpailijat hyötyisivät esimerkiksi myyntitilastojen julkisuudesta.

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3451314/Syyttaja+Pernion+Liha+myi+ulkomaista+lihaa+kotimaisena

[ Kirjaudu sisään ]