12345q (25.8.2017 20:00:02) -- Sijoittaminen yleinen

Orion 100v

https://www.orion.fi/konserni/orionin-vuosisata/

100v Albin Koposen kuolemasta.
https://www.orion.fi/konserni/orionin-vuosisata/1910/kaikki-alkoi-albinista-ja-alvejuuresta/

Arvo Ylppö
https://www.orion.fi/konserni/orionin-vuosisata/1920/Lasten-terveyden-vasymaton-puolustaja/


Orionin virstanpylväät 100-vuoden ajalta, matka aseöljyn valmistajasta maan suurimmaksi lääkevalmistajaksi:

1917: Apteekkarit Onni Turpeinen, Wikki Walkama ja Eemil Tuurala perustavat Orionin 21. syyskuuta.

1920: Lastenlääkäri ja sittemmin Orionin johtokunnan jäsen ja puheenjohtaja Arvo Ylppö ryhtyy taisteluun riisitautia ja muita lastentauteja vastaan: Kenraali Mannerheimin Lastensuojeluliitto perustetaan. Kuvassa on Ylpön saksalaisesta originaalista muokkaama opetustaulu, jota käytettiin 1920-luvulta alkaen kotimaisessa valistustyössä.

1922: Orionin osakepääomaa kohotetaan osakeannilla.

1929: Järjestetään uusi osakeanti yhtiön pelastamiseksi. Anti suunnataan erityisesti lääkäri- ja apteekkarikunnalle. Syntyy uusi Orion – Orion reconstructa.

1934: Orion muuttaa uusiin tiloihin Helsingin Vallillaan. Kuvassa Jenny Miettinen ja Maire Hakala käyttävät tablettikoneita.

1937: Orionissa aloitetaan rokotevalmistus.

1938: Henkilöstömäärä nousee sataan ja Orionista tulee Suomen suurin lääketehdas.

1944: Orionin tehtaassa valmistetaan Suomen ensimmäiset erät penisilliiniä. Kokeilu jää sodan jalkoihin.

1945: Kansanedustajaksi valittu Orionin toimitusjohtaja Erkki Leikola osallistuu monessa eri roolissa keskusteluun lääketeollisuuden tulevaisuudesta.

1948: Orion perustaa apteekkitukkutavarakauppa Oriolan ja teknokemiaan keskittyvän Noiron. Kuvassa näkymä Oriolan Joensuun paikallistukkuliikkeen varastoon.

1952: Orion päättää panostaa vahvemmin uusien lääkkeiden kehitystyöhön, ja työtä johtamaan palkataan saksalainen Joachim Alberty.

1953: Orion alkaa valmistaa Calmette-rokotetta tuberkuloosia eli keuhkotautia vastaan. Kuvassa Orionin henkilökunnalle järjestetään Vallilan tehtaalla röntgenkuvaukset keuhkotaudin toteamiseksi. Henkilöt jonossa: Toivo Lindroos (koneessa), Väinö Koskio, Onni Hynninen, Holger Vihko ja Johan Salminen. Pöydän ääressä P-L. Noroviita ja Anja Leppänen.

1955: Orion ostaa makeis- ja juomatehdas Chymoksen. Tulevina vuosina toimiala laajenee entisestään konepaja-, metsä- ja rakennusteollisuuteen.

1962: Orionin uusi lääketehdas valmistuu Espoon Mankkaalle, ja neljä vuotta myöhemmin naapurissa aloittaa raaka-aineita valmistava kemiallinen tehdas.

1966: Ahdistuksen ja tuskaisuuden hoitoon tarkoitettu Diapam lanseerataan.

1970: Penisilliinin valmistamiseksi perustetaan Fermion.

1974: Diagnostiikkaliiketoiminta erotetaan omaksi toimintayksiköksi Orion Diagnosticaksi. Yksi Orionin suosituimmista diagnoosimenetelmistä on 1960-luvun lopulla markkinoille tullut Uricult virtsatietulehdusten toteamiseksi. Siinä käytetään niin sanottua dipslide-tekniikkaa: virtsaan kastetusta levystä voidaan viljelyn jälkeen tutkia bakteerikasvustoa.

1974: Orion alkaa kehittää lääkkeitä sydän- ja verisuonitauteihin.

1983: Orionin ensimmäinen alkuperälääke, eläinrauhoite Domosedan, tulee markkinoille.

1984: Orionin uusi pääkonttori valmistuu Espoon Mankkaalle.

1990: Orion ja entinen kilpailija Farmos fuusioituvat.

1993: Masennuslääke Seronil tulee myyntiin ja nousee myydyimpien valmisteiden listalle.

1995: Orion listautuu pörssiin – ja Helsingin pörssi lähettää sen kunniaksi Orionille oheisen kuvan 1960-luvulta, kun Orion ja sen emoyhtiö Regulus noteerataan meklarilistalla. 1990-luvun puolivälissä Orion jää myös ainoaksi suomalaiseksi lääkkeitä valmistavaksi yhtiöksi Suomessa.

2003: Orionin kehittämä ja patentoima lääke Stalevo Parkinsonin tautiin saa myyntiluvan.

2005: Yhtiön toiseksi painopistealueeksi alkuperäislääkkeiden rinnalle nostetaan geneeriset lääkkeet.

2006: Orionin linjanveto karsia liiketoiminnan rönsyjä saadaan päätökseen. Yritys keskittyy lääkkeiden valmistukseen ja diagnostiikkaan.

2013: Kaksi kolmasosaa Orionin liikevaihdosta tulee ulkomailta. Pääosa tutkimustoiminnasta ja kaikki omat tuotantolaitokset ovat Suomessa.

2014: Geneeristen lääkkeiden osuus liikevaihdosta on lähes puolet.

2016: Suomen luotetuin kipulääke Burana täyttää 30 vuotta.

[ Kirjaudu sisään ]